כל מה שרציתם לדעת על פיטורין והעסקה בזמן משבר הקורונה
אם אותם עובדים אשר הוצאו לחופשה ללא תשלום עם פרוץ משבר הקורונה, חשבו שהורע מצבם, הרי שעם חזרת המשק לשגרה כמעט רגילה, גילו חלקם שלא יחזרו מאותה חופשה אלא יפוטרו.
כאשר המעסיק הוציא עובד לחופשה ללא תשלום באופן חד צדדי ולאחר מכן הודיע לו שייאלץ לפטרו, ישנם דברים חשובים שעל העובד לדעת. הנה כמה עיקריים:
1. האם תקופת החל”ת מחושבת כחלק מתקופת האבטלה?
במידה ועובד פוטר, פיטוריו ייכנסו לתוקף מרגע הפיטורים עצמם ולא מרגע יציאתו לחל”ת. אם העובד הגיש תביעה לביטוח לאומי, הוא יהיה זכאי להמשיך לקבל דמי אבטלה לאחר פיטוריו.
2. האם תקופת החל”ת יכולה להיחשב כחלק מתקופת ההודעה המוקדמת לפני פיטורים?
לא. על המעביד לאפשר לעובד לעבוד בתקופת ההודעה המוקדמת או לשלם לו עבור תקופה זו.
3. האם המעסיק מחויב בתהליך פיטורים?
מעסיק שמחליט לפטר עובד מחויב בכל תהליך הפיטורים- זימון לשימוע נאות, רישום השימוע, הודעה מוקדמת בדבר פיטורים, ומכתב פיטורים רשמי.
4. האם ניתן לפטר דרך הZOOM ? מכיוון מדובר במצב לא שגרתי ובמידה וישנן הגבלות המונעות מהעובד להגיע לשימוע רשמי בעבודה, ניתן לבצע אותו בזום ולכן התשובה חיובית- ניתן לבצע את הליך הפיטורים בזום.
5. האם ניתן לדחות תשלום עבור תקופת ההודעה המוקדמת ותלשום של פדיון ימי חופשה?
אין כזו אפשרות חוקית, ויש להניח שהמעסיק בחר את הזמן לפטר את העובד מבחינה עסקית הנכונה לו.
6. האם ניתן לנצל ימי מחלה שלא נוצלו טרם היציאה לחל”ת?
לא. לא ניתן לצבור ימי מחלה שלא נוצלו והם אינם ניתנים לפדיון.
7. במידה וברשות העובד רכב ומכשירים נושפים כמו מחשב נייד וטלפון נייד שהם רכוש החברה האם עליו להחזירם מיידית?
במידה והמעסיק מפטר את העובד הוא יכול להחיל את סיום העסקה במיידי ולשלם לו עבור תקופת ההודעה המוקדמת ולדרוש את הציוד חזקה במיידי, זאת במידה ואין הסכם עבודה המורה אחרת.
8. האם ניתן לשמור את מקום העבודה בצורה אחרת במקום פיטורים?
החלפת תפקיד, הורדה בתנאי השכר, או כל שינוי בתנאי העבודה מחייבת הסכמה בין שני הצדדים ואינה מנוגדת לחוק.
כמובן שישנן עוד שאלות רבות הנוגעות לכספי הפיצויים ונושאים אחרים הקשורים לפיטורים, וכאן חשוב לציין שיש לבדוק היטב את ההסדר החוזי ואת הסכם העבודה של כל עובד, בין אם מדובר בהעסקה ישירות על ידי המעסיק או גיוס עובדים במיקור חוץ ולהתייחס לכל מקרה לגופו. כמובן שרצוי להתחשב מבחינת שני הצדדים במצב הנכפה על כולם אך כל עוד אין צד נפגע ואין עבירה על החוק, ניתן לפטר עובד שחוזר מחל”ת.